Lid worden van onze vereniging? Meld u nu aan via onze website.

Statuten

NAAM  EN ZETEL

Artikel 1

  1. De vereniging draagt de naam:
    VERENIGING VAN ADMINISTRATIEKANTOREN EN BELASTINGCONSULENTEN BES.
  2. De vereniging is gevestigd op Bonaire

DOEL EN MIDDELEN

Artikel 2

De vereniging  heeft ten doel, de behartiging  van de gemeenschappelijke
belangen van zijn leden, in het algemeen  en meer in het bijzonder.

  • Het bevorderen van de totstandkoming van gelijkvormige gedragsregels en de vaststelling van uniforme normen en erecodes tussen de administratiekantoren en de belastingconsulenten op Bonaire onderling en andere instanties,  welke belang hebben  bij administratiekantoren en de belastingconsulenten terzake  van de bedrijfsuitoefening van haar leden.
  • Het bevorderen van de  totstandkoming van een gemeenschappelijk standpunt  bij haar leden ten aan zien van de daarvoor in aanmerking komende vraagstukken in de branche op Bonaire en het naar voren brengen en het uitdragen van dat standpunt waar en wanneer zulks noodzakelijk of gewenst.
  • Het bij de leden bevorderen van onderling overleg;
  • Het voeren van overleg met derden, danwel het verlenen aan de leden van bijstand in overleg met derden  zulks op verzoek van leden;
  • Het leggen en onderhouden van contacten en het samenwerken van de leden enerzijds onderling en anderzijds tussen de vereniging en andere instanties, welke belang hebben bij de doelgroep  met gelijksoortige instellingen elders, alsmede met publieke  en private organisaties en belangengroepen met gemeenschappelijk belang in het administratieve en fiscale wezen;
  • Het bevorderen van de totstandkoming en zo mogelijk het zelf bewerkstelligen, van maatregelen en voorzieningen waaraan haar leden als bedrijfsgroep  behoefte hebben;
  • Het vormen en steunen van belangen- en werkgroepen uit de leden;
  • Het verrichten van al het overige wat bevorderlijk is voor de verwezenlijking van
    het doel van de vereniging.

GELDELIJKE MIDDELEN

Artikel 3

De middelen van de vereniging worden verkregen uit de ledencontributies en al hetgeen de vereniging op andere wettige wijze toevalt. De contributies  worden jaarlijks door de algemene ledenvergadering vastgesteld op voordracht van het bestuur.

VERENIGINGSJAAR

Artikel 4

Het verenigingsjaar is gelijk aan het kalenderjaar.

LIDMAATSCHAP

Artikel 5

De vereniging  kent leden, buitengewone leden en ereleden.

A1.Leden van de vereniging kunnen zijn op Bonaire gevestigde natuurlijke­ en rechtspersonen, die op Bonaire een administratief of belasting adviserend bedrijf uitoefenen.

  1. Het lidmaatschap wordt verkregen door schriftelijke kennisgeving van toelating door het bestuur, na schriftelijke aanvrage daarvan aan het bestuur.
  2. Over de toelating als lid van de vereniging beslist het bestuur. In geen geval zal toelating mogelijk zijn indien de aanvrager zich in staat van faillissement bevindt, of onder curatele is gesteld, dan wel binnen een termijn van een jaar voorafgaande  aan de aanvrage als verenigingslid werd geroyeerd.
  3. Weigering van lidmaatschap geschiedt bij schriftelijke kennisgeving door het bestuur, onder vermelding van de reden der In geval van weigering heeft de aanvrager recht van beroep op de algemene ledenvergadering, hetwelk  wordt ingeleid  bij geschrift, te richten aan de algemene ledenvergadering, ten kantore van de vereniging. Zodanig beroep wordt door het bestuur  geplaatst  op de agenda van de eerstvolgende ledenvergadering.
  4. Het lidmaatschap eindigt door:
  • Schriftelijke opzegging door het bestuur wegens het niet langer voldoen aan het vereiste voor het lidmaatschap  als bij lid 1 van dit artikel gesteld;
  • Overlijden van een lid-natuurlijk persoon, danwel ontbinding van een lid-rechtspersoon;
  • Schriftelijke opzegging door het bestuur wegens faillissement of onder curatele stelling;
  • Aan het bestuur gerichte schriftelijke  opzegging door een lid, tegen het einde van het lopende verenigingsjaar;
  • Schriftelijke opzegging door het bestuur wegens het gedurende drie maanden na sluiting van de betaaltermijn in gebreke blijven met de betaling van de verschuldigde contributie;
  • Royement door de algemene  ledenvergadering op voordracht van het bestuur, na het betrokken  lid behoorlijk in de gelegenheid te hebben gesteld te worden gehoord, wegens handelingen of gedragingen welke het aanzien of de belangen  van de vereniging.
  1. De lidmaatschapsrechten van een lid-rechtspersoon kunnen uitsluitend worden uitgeoefend door een statutair bestuurder  of algemeen danwel specifiek  tot de uitoefening van die lidmaatschapsrechten aangewezen gemachtigde  van die Teneinde de lidmaatschapsrechten van een lid-rechtspersoon uit te kunnen oefenen, kan het bestuur van de vertegenwoordiger van een lid-rechtspersoon vergen zich als zodanig ten genoegen van het bestuur te legitimeren. Zodanige legitimatie is in elk geval geldig, indien bestaande uit een bewijs van inschrijving in het handelsregister, hetwelk niet ouder is dan vijf dagen. Leden-rechtspersonen kunnen de uitoefening  van hun lidmaatschapsrechten door een onbevoegde,  krachtens onjuiste informatie van het handelsregister, niet aan de vereniging tegenwerpen.B. Buitengewone leden van de vereniging kunnen zijn natuurlijke of rechtspersonen, die, hoewel zij niet actief deelnemen, toch lid willen zijn van de vereniging en die op schriftelijke aanvrage door het bestuur als zodanig zijn toegelaten.
    C. Ereleden van de vereniging kunnen zijn natuurlijke personen, die wegens hun buitengewone verdiensten jegens de vereniging of jegens het administratiekantoren en de belastingconsulenten in het algemeen, als zodanig worden benoemd door de algemene ledenvergadering op voordracht van het bestuur. De leden A2, 3, 4, 5, en 6 van dit artikel zijn mutatis mutandis van toepassing op buitengewone leden.Lid A5 van dit artikel is mutatis mutandis van toepassing  op ereleden.
    Waar in deze statuten hierna gesproken wordt van lid of leden, worden daaronder
    verstaan alle categorieën leden van de vereniging, tenzij uit de tekst anders blijkt.

BESTUUR

Artikel 6

Het bestuur van de vereniging bestaat uit tenminste drie en ten hoogste vijf leden, welke worden benoemd en te alien tijde kunnen worden ontslagen door  de algemene ledenvergadering.

    1. Bestuursleden zijn uitsluitend op Bonaire woonachtig meerderjarige natuurlijke
      personen, die hetzij verenigingslid zijn, hetzij vertegenwoordiger van een
      rechtspersoon-verenigingslid als bedoeld bij lid 6 van artikel 5
      1. Buitengewone leden mogen in het bestuur geen meerderheid bezitten.
      2. Het bestuur  heeft een voorzitter,  een secretaris, een penningmeester, zonodig plaatsvervangers voor  deze functies,  welke als zodanig worden aangewezen door  de algemene ledenvergadering. De functies van secretaris  en penningmeester, respectievelijk plaatsvervangend secretaris en plaatsvervangend penningmeester kunnen in een persoon verenigd zijn.
      3. Het bestuur kan zich onder goedkeuring van de algemene ledenvergadering in zijn taak doen bijstaan door een of meer bezoldigde functionarissen, welke geen lid van de vereniging behoeven te zijn en wier arbeidsvoorwaarden, op voordracht van het bestuur  door de algemene ledenvergadering worden vastgesteld.
      4. Behoudens het bepaalde bij lid 1 van dit artikel hebben bestuursleden zitting
        voor een periode van een jaar, met dien verstande dat zij te allen tijde
        herkiesbaar zijn.
      5. In vacatures binnen het bestuur wordt onverwijld voorzien door de algemene ledenvergadering.
      6. Het bestuur en ieder lid zijn gelijkelijk bevoegd kandidaten voor te dragen voor benoeming in een bestuursfunctie.
      7. Van zodanige voordrachten wordt mededeling gedaan in de oproep voor de algemene ledenvergadering in welke in vacatures zal worden voorzien, onder vermelding van de namen der voorgedragenen en bestuursfunctie waarvoor zij kandidaat gesteld zijn.
      8. leder lid is bevoegd om tot de aanvang van de algemene ledenvergadering waarin in bestuursvacatures zal worden voorzien, zichzelf kandidaat te stellen voor een bestuursfunctie, door schriftelijke mededeling daarvan aan het bestuur.
      9. Bestuursleden genieten geen bezoldiging.

VERTEGENWOORDIGING

Artikel 7

De vereniging  wordt  in en buiten rechten vertegenwoordigd door twee gezamenlijk handelende bestuursleden.

BESTUURSVERGADERINGEN EN BESLUITVORMING

Artikel 8

      1. Het bestuur vergadert  zo dikwijls de voorzitter danwel tenminste twee andere bestuursleden de wens daartoe te kennen geven, doch tenminste een maal per maand.
      2. Bestuursvergaderingen worden schriftelijk  bijeengeroepen door de secretaris in opdracht  van de voorzitter  of tenminste twee andere bestuursleden, met inachtneming van een termijn van tenminste vijf dagen, de dag van oproeping en die der vergadering  niet meegerekend.
      3. ledere oproep bevat de agenda van de ter vergadering te behandelen onderwerpen.
      4. Slechts onderwerpen die op de agenda vermeld zijn kunnen ter vergadering worden behandeld, tenzij alle bestuursleden  in persoon ter vergadering aanwezig dan wel vertegenwoordigd zijn en geen hunner zich tegen de behandeling
        van andere onderwerpen verzet.
      5. Rechtsgeldige besluiten kunnen  worden aangenomen ter vergadering waarin tenminste de helft van het totaal aantal bestuursleden aanwezig, dan wel vertegenwoordigd is, bij meerderheid  der  uitgebrachte stemmen.
      6. Bestuursleden kunnen zich ter vergadering doen vertegenwoordigen door een
        mede-bestuurslid, mits bij schriftelijke volmacht.
      1. Met betrekking tot elk ter vergadering  in stemming te brengen voorstel heeft ieder  bestuurslid  recht op het uitbrengen van een stem.
      2. Van het verhandelde ter bestuursvergadering worden notulen gehouden door de secretaris, welke door de secretaris en de voorzitter worden ondertekend.

ALGEMENE  LEDENVERGADERINGEN EN BESLUITVORMING

Artikel 9

Tot het bijeenroepen van een algemene ledenvergadering, welke op ­Bonaire moet worden gehouden, zijn het bestuur, of tenminste tien procent van de verenigingsleden bevoegd.

      1. lndien tenminste tien procent van de leden aan het bestuur de wens te kennen geven een vergadering te willen houden onder opgave  van de te behandelen agendapunten en het bestuur gedurende twee weken in gebreke blijft die vergadering bij een te roepen, zijn die leden zelfstandig tot oproeping bevoegd, mits, voor zover toepasselijk, met inachtneming van het bepaalde – bij lid 3 van dit artikel en onder kennisgeving in de oproepingen dat het een – vergadering  betreft  uit kracht van lid 2 van artikel 9 der statuten.
      2. Oproeping geschiedt schriftelijk met inachtneming van een termijn van tenminste tien dagen, de dag van oproeping en die der vergadering niet meegerekend
      3. Bij de oproeping worden de te behandelen onderwerpen vermeld.
      4. Omtrent onderwerpen die niet op de agenda zijn vermeld, kunnen steeds geldige besluiten worden  genomen, mits met algemene stemmen ter vergadering  waarin alle leden in persoon  aanwezig zijn.
      5. De leden kunnen zich ter vergadering doen vertegenwoordigen door een – mede-verenigingslid, mits bij schriftelijke volmacht.
      6. Algemene ledenvergaderingen worden voorgezeten door de voorzitter van het
      7. leder lid heeft het recht ter vergadering het woord te voeren omtrent de behandelde onderwerpen, mits met inachtneming van de orderegels als door de voorzitter
      8. Behoudens het bepaalde bij artikel 12, worden alle besluiten van de algemene ledenvergadering genomen  bij volstrekte  meerderheid van de uitgebrachte stemmen, ter vergadering waarin tenminste een/derde van het totaal aantal leden  aanwezig  danwel  vertegenwoordigd is.
      9. Met betrekking tot elk onderwerp dat ter vergadering in stemming wordt gebracht heeft ieder verenigingslid recht op het uitbrengen van een stem.
      10. Van het verhandelde ter algemene ledenvergadering worden notulen gehouden  door de secretaris van het bestuur, welke worden ondertekend door  de secretaris, de voorzitter  en een ter vergadering  aanwezig ander verenigingslid.

JAARLIJKSE ALGEMENE LEDENVERGADERING

Artikel 10

      1. Jaarlijks in de maand juni, wordt de jaarlijkse algemene ledenvergadering gehouden.
      2. In deze vergadering wordt tenminste door het bestuur verslag uitgebracht omtrent de gang van zaken van de vereniging en het gevoerde bestuur gedurende het afgelopen verenigingsjaar;
      • de balans en de winst- en verliesrekening over het afgelopen verenigingsjaar vastgesteld,  tezamen  met een toelichting welke vermeldt naar  welke maatstaf  de vermogensbestanden der vereniging  zijn gewaardeerd;
      • een nieuw bestuur benoemd;
      • een kascommissie benoemd bestaande uit tenminste twee leden welke geen deel uit mogen maken van het bestuur, ter controle op de jaarstukken.

JAARREKENING

Artikel11

      1. Jaarlijks, uiterlijk een maand voor de jaarlijkse algemene ledenvergadering stelt het bestuur de jaarrekening op, bestaande uit het jaarverslag en de balans en winst- en verliesrekening met toelichting als bedoeld bij lid 2 van artikel 10, van welke een exemplaar  aan alle verenigingsleden wordt toegezonden  tezamen met de oproep voor de jaarlijkse algemene ledenvergadering.
      2. Vaststelling van de balans en de winst- en verliesrekening door de jaarlijkse algemene ledenvergadering strekt het bestuur tot decharge voor het in het afgelopen verenigingsjaar gevoerde bestuur voor zover dat uit die stukken blijkt.

STATUTENWIJZIGING EN  ONTBINDING

Artikel 12

Besluiten tot wijziging der statuten of tot ontbinding der vereniging kunnen slechts worden genomen door de algemene ledenvergadering, ter speciaal tot dat doel bijeengeroepen vergadering waarin tenminste twee/derde van het totaal aantal verenigingsleden aanwezig danwel vertegenwoordigd is, bij meerderheid van tenminste  drie/vierde der uitgebrachte stemmen.

Wordt in die vergadering  geen twee/derde meerderheid  gehaald van het totaal aantal verenigingsleden, dan wordt  een tweede vergadering uitgeschreven, binnen een maand na de eerste doch niet eerder  dan na veertien dagen. In deze tweede vergadering geldt geen quorum en kunnen geldige besluiten worden genomen mits bij meerderheid van tenminste  drie/vierde der uitgebrachte stemmen.

De tekst van de statutenwijziging wordt meegezonden met de oproep der vergadering(en) en ligt tenminste  vijf dagen voor de vergadering(en) ter inzage op het secretariaat  van de vereniging.

LIQUIDATIE

Artikel 13

      1. Tenzij het ontbindingsbesluit anders bepaalt, is het bestuur belast met de liquidatie van het vermogen van de vereniging.
      2. De liquidatie geschiedt met inachtneming van het bepaalde bij de artikelen 2:27
        tot en met 2:34 van het Burgerlijk Wetboek BES.
      3. Het na liquidatie eventueel resterend batig saldo, wordt aangewend overeenkomstig het daartoe  bij het ontbindingsbesluit bepaalde.

REGLEMENTEN

Artikel 14

Aan deze statuten kan nadere uitwerking  worden gegeven bij door de algemene ledenvergadering vast te stellen reglementen, welke niet strijdig mogen  zijn met de wet of deze statuten.

ALGEMENE BEPALING

Artikel 15

ln alle gevallen waarin deze statuten, verenigingsreglementen en de wet niet voorzien, beslist de algemene ledenvergadering.

BIJZONDERE  BEPALINGEN

Artikel 16

      1. Het eerste verenigingsjaar is aangevangen op heden en eindigt op
        eenendertig december elf.
      2. De vereniging heeft bij haar oprichting geen negatief vermogen.

Artikel 17

Ten tijde van de vaststelling van deze statuten is het bestuur van de vereniging samengesteld als volgt:

      • de heer HANS PETER WENNINK, voornoemd, als voorzitter;
      • mevrouw JANSJE LOUISE STAM GEBOREN VAN MALSEN, voornoemd, als secretaris
      • de heer ERIC VAN DE KEUKEN, voornoemd, als penningmeester

De comparanten zijn mij, waarnemend notaris bekend en de identiteit van de bij deze akte betrokken comparanten is door mij aan de hand van voormelde en daartoe bestemde  documenten,  vastgesteld.

WAARVAN AKTE

in MINUUT verleden is te Bonaire op de datum in het hoofd dezer akte vermeld.
Na zakelijke opgave van de inhoud van deze akte aan de comparanten hebben deze verklaard van de inhoud te hebben kennisgenomen en op volledige  voorlezing daarvan geen prijs te stellen.

Onmiddellijk na beperkte voorlezing aan de comparanten, is deze akte door de comparanten en mij, waarnemend notaris, ondertekend.

(volgt ondertekening)

UITGEGEVEN  VOOR  AFSCHRIFT door mij mr.
Aniek Huberta Schouten de Campos, kandidaat­ notaris, als aangewezen om het ambt uit  te oefenen van mr. Maarten Maartense, notaris in het
Openbaar Lichaam Bonaire,   op  heden 16 februari 2011.

Bent u actief binnen onze branche? Word ook lid!

Sluit u aan bij onze vereniging en verkrijg interessante informatie, kom samen en brainstorm over branche gerelateerde onderwerpen die spelen op Bonaire, Saba en St. Eustatius.